Tuesday 3 May 2011

mee kari

menu hari ni mee kari banjir

Bahan2:
3 peket mee kuning
Bawang merah (ditumbuk)
Bawang putih (ditumbuk)
Seinci lengkuas (di tumbuk)
2inci halia (di hiris lebar)
2 btg serai dititik
2 kilo kerang(di rebus dan di kopek kulit)
2 peket kecil rempah kari ayam- bancuh dgn air
2cmb cili kisar
1/2 ekor ayam (dipototng kecil)- dilumur dgn rempah kari
Taupok
Fish cake
Kiub ayam
Santan secukupnya
Minyak untuk menumis

Bahan sampingan:
Taugeh
Telur rebus
Sawi rebus
Daun bawang
Bawang goreng
Tauhu- digoreng
Sambal kerang
Limau kasturi
Cili merah - di hiris

Cara2:
1. Tumis bahan2 tumbuk, halia, lengkuas, rempah kari, cili kisar dan ayam.
2. Bila ayam dah empuk, masukkan santan cair, masukkan kerang rebus, biar merenih.
3. Bila dah mendidih masukkan santan pekat, garam dan kiub ayam. Rasakan secukup rasa, masukkan taupok dan fish cake, biar mendidih. Tutup api.
4. Hidangkan dan hiaskan dgn bahan2 sampingan.